Veel gestelde vragen implantaten

Ja, dat kan. U kunt bellen of het online contact-formulier op de website invullen. Op die manier krijgen we al een indruk van uw probleem/wensen en nemen we contact op om een afspraak bij 1 van onze implantologen in te plannen. Een andere mogelijkheid is dat u uw eigen tandarts om een verwijzing naar ons vraagt (deze is echter niet noodzakelijk).

Nee, er kunnen hoogstens lichte ongemakken optreden wanneer de patiënt de aanbevelingen van de implantoloog opvolgt. 

Het plaatsen van één of meerdere implantaten gebeurt onder plaatselijke verdoving. De behandeling is dus (vrijwel) pijnloos. De ingreep doet minder pijn dan een tand laten trekken. Daarnaast wordt er meestal gebruikt gemaakt van een aantal recepten om eventuele nabezwaren tot een minimum te beperken.

De levensduur hangt natuurlijk af van het onderhoud en de algemene staat van het gebit. Wanneer dit goed is kunnen implantaten vele jaren meegaan.

Het implantaat is gemaakt uit titanium, wat één van de meest biocompatibele materialen is die er bestaat. De kwaliteit van het kaakbot heeft ook een invloed op de slaagkans van het implantaat.

Een implantaat kan minstens 15 tot 20 jaar meegaan indien de mondhygiëne optimaal gehouden wordt. D.w.z. als de patiënt dus het aanbevolen onderhoud uitvoert en regelmatig op controle gaat.

Ja, dat kan. Er zijn wellicht uitzonderingen en ook de positie in de mond speelt hierbij een rol. Maar vooral bij voortanden is dit de meest toegepaste oplossing in onze praktijk. Het zogenaamd immediaat implanteren betekent dat direct een implantaat geplaatst wordt met ook meteen een tijdelijke kroon, zodat u met een fraaie tand op de dag van behandeling naar buiten loopt.

Het is noodzakelijk om op voorhand een grondig onderzoek te doen naar de algemene gezondheid van de patiënt en naar de kwaliteit van het kaakbot om te kunnen bepalen of deze behandeling wel aangewezen is.

Er bestaan ook een aantal contra-indicaties waarbij de patiënt niet in aanmerking komt voor deze behandeling zoals : hemofilie, ongecontroleerde diabetes, radiotherapie van het kaakbot of bepaalde hartklep-aandoeningen. Leeftijd hoeft zeker geen risico te zijn. Een grote groep patiënten boven de 80 jaar is al eerder behandeld binnen onze praktijk.

Bij rokers zal de slaagkans van de behandeling lager liggen. 

Implantaten werden voor het eerst ruim 50 jaar geleden al succevol toegepast. En sindsdien hebben de technieken en materialen zich eigenlijk alleen maar verbeterd. Keuze van de juiste, gerenomeerde materialen is 1 ding; de juiste behandelaar: een geregistreerde NVOI implantoloog het tweede. 

Maar er spelen meer factoren een rol in het uiteindelijke succes van de ingreep. Uw lichamelijke gezondheid, mondgezondheid en gewoontes als tandenknarsen en klemmen spelen een belangrijke rol in de levensduur. Uw natuurlijke tanden en kiezen hebben onderhoud nodig hebben om problemen te voorkomen, zo geldt dit ook voor implantaten en hun voorzieningen.

Wanneer u uw volledige gebit mist, heeft u doorgaans een kunstgebit (ook prothese genoemd). Een kunstgebit wordt gemaakt op de vorm van uw kaken, zodat deze goed aansluit en wordt los in de mond gedragen. Uw kaak slinkt echter, waardoor het gebit mogelijk niet meer goed aansluit. De oplossing is te vinden in een klikgebit. Dit is een kunstgebit dat wordt vastgeklikt op twee (of meer) implantaten met drukknoppen of op een staaf. Met implantaten stopt u het slinkproces van uw kaak en blijft uw prothese stevig vastzitten op de implantaten. Het klikgebit kunt u zelf uit uw mond nemen en schoonmaken.

In de onderkaak wordt dit normaliter op 2 implantaten bevestigd, in de bovenkaak doorgaans op 4 of 6 implantaten. Binnen de Nederlandse gezondheidszorg en verzekeringsstelsel bestaat er de mogelijkheid dat deze behandeling vanuit de basisverzekering vergoed wordt.

Het kan natuurlijk zo zijn dat iemand volledig vaste tanden wenst; ook dit is vaak mogelijk en wordt meestal gemaakt op 6-8 implantaten per kaak. Dit valt echter dan weer buiten een mogelijke vergoeding van de verzekering.

 

Ja, de plaatsing van implantaten vereist zelden dat een bepaald dieet gevolgd moet worden en in de meeste gevallen kan de dag na de ingreep het normale leven weer hervat worden.

 

Implantaten zijn van titanium gemaakt en dit heeft als eigenschap dat het niet magnetisch reageert. Onderzoek in het ziekenhuis mbv. MRI-scans of metaaldetectie-poortjes op een luchthaven zullen dan ook geen problemen opleveren.

Als u alle tanden en kiezen mist of gaat verliezen dan zijn er verschillende mogelijkheden om meer te bieden dan een uitneembare prothese (kunstgebit). 

Daarbij spelen een aantal factoren een rol; uiteraard de gezondheid en conditie van het resterende kaakbot en tandvlees, maar ook of er aanspraak gemaakt wordt op een vergoeding vanuit de verzekering. Uw Nederlandse zorgverzekering biedt namelijk de mogelijheid tot vergoeding van de implantaatbehandeling als u tandeloos bent, maar alleen als hier een uitneembare oplossing gemaakt wordt: een zogenaamd klikgebit. 

In de onderkaak wordt dit doorgaans gemaakt op 2 implantaten; in de bovenkaak meestal op 4 of 6 implantaten. Of u in aanmerking komt voor vergoeding kan de implantoloog u vertellen. Met diverse grote verzekeraars hebben we afspraken gemaakt om dit voor u te verzorgen.

Een vaste oplossing is echter ook vaak mogelijk, maar deze wordt niet door de basisverzekering vergoed.